Korledelse

Bag enhver stemme findes en unik person, og derfor er stemmer så utroligt individuelle og personlige. Det er dét, jeg synes, er så fascinerende ved arbejdet med stemmer. Stemmen er desuden forbundet med krop og sind og et instrument med enormt mange facetter i dens naturlige lyd, og den måde vi bruger den på. Korledelse handler om at synge sammen og at gøre denne oplevelse succesfuld.

At være korleder og dirigent kræver både musikalske og pædagogiske færdigheder, og det er et job, som består af mange forskellige elementer bl.a. undervisning, kreativitet og ledelse. Grunden til at jeg har valgt at uddanne mig til at blive professionel korleder er fascinationen af stemmen som instrument og det utrolig stærke fællesskab, der skabes, når man synger sammen. At synge sammen kan give og skabe noget, der er svært at beskrive, og fantastisk at opleve.

Min korlederkarriere bygger på glæden ved at skabe musik ved at synge sammen. Jeg elsker selv at synge i kor og som korleder, dirigent, arrangør og vokalcoach er jobbet fuld af spændende og forskelligartede ansvarsposter og opgaver. Det er min største fornøjelse at guide kor, løse deres musikalske og vokale udfordringer og tage dem et nyt sted hen.

 

Det Intelligente kor

En stor del af den type kor jeg laver er metoden Det Intelligente Kor. Det er et koncept udviklet af professor ved Det Jyske Musikkonservatorium, Jim Daus Hjernøe. Et Intelligent Kor er modsætningen af et ureflekteret kor. Det betyder, at sangere, som er bekendte med denne metode er sig bevidste om, hvilken rolle de spiller i den musik, der skabes - om det er musik i øjeblikket, eller nedskrevet, kendt musik. Det handler om at være musikken, og hele tiden have fokus på at udvikle sig indenfor enten klang, intonation, groove, udtryk eller performance i det kunstneriske og pædagogiske arbejde.

Mange kor og korledere har store glæde af med jævne mellemrum at få ny inspiration og derved udvikle sig kontinuerligt. Inspirationen kan fx komme fra ice breakers, rytmelege, hørelære som solfegé, intonationsøvelser som fx en Circle Shadow eller generel stemmetræning og videnskabelig indsigt.

Der er altså mange muligheder for at blive ved med at udvikle et kor og sangere, og en stor del af disse finder jeg i Det Intelligente Kor, hvorfor jeg oftest har det som en base for mit korarbejde.

 
The Intelligent Choir refers to my philosophy of educating conductors of vocal music to allow and inspire ensemble singers to be co-responsible for the musical process. The basic principle of his ideology is to empower singers to produce the intended music in the most efficient manner. TIC is the opposite of an “un-reflected” choir which relies on the conductor to receive information regarding the music to be sung. The goal is to create a group of singers that is able to influence the musical process without exaggerated direction from the conductor.
— Jim Daus Hjernøe